Jak skutecznie podnieść niski poziom witaminy D w organiźmie?
Nie bez przyczyny witamina D nazywana jest „witaminą słońca”. Jej głównym źródłem dla naszego organizmu jest promieniowanie słoneczne, które pokrywa nawet 90% zapotrzebowania na witaminę D. Są jednak pewne warunki, które muszą być spełnione, aby nasz organizm mógł skorzystać ze słońca i wytworzyć odpowiednią ilość witaminy słońca.
Efektywność skórnej syntezy witaminy D jest zależna od wielu czynników, takich jak: szerokość geograficzna, pora roku, pora dnia, grubość pokrywy chmur, stopień zanieczyszczenia powietrza, czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne, powierzchnia ciała poddana działaniu promieni słonecznych, stosowana ochrona przeciwsłoneczna (kremy z filtrami UVB, odzież), wiek, pigmentacja skóry.
Bardzo duży wpływ na wielkość syntezy skórnej ma położenie geograficzne. Polska leży między 49 a 55 równoleżnikiem na półkuli północnej. W tym czasie powyżej 40° stopnia szerokości geograficznej północnej promieniowanie UV‑B, pod wpływem którego zachodzi synteza witaminy D w skórze, nie dociera do powierzchni ziemi. Z tego powodu w Polsce od września do kwietnia synteza skórna witaminy D praktycznie nie zachodzi.Nawet jeśli dzień jest słoneczny, a niebo bezchmurne. Dlatego w tym okresie rekomendowana jest suplementacja (dla osoby dorosłej w dawce 800-2000 j.m. / dobę, dla młodzieży 800-1000 j.m. / dobę).
Latem, aby podnieść sobie niski poziom witaminy D należy przebywać na słońcu w godzinach pomiędzy 10.00 a 15.00. Najlepiej wystawiać się na działanie promieni słonecznych codziennie, przynajmniej przez 15 minut. Należy wtedy mieć odkryte ręce oraz częściowo nogi. Ważne jest, aby nie być posmarowanym filtrem przeciwsłonecznym, ponieważ nawet tak nieduży filtr jak SPF 15 ogranicza wytwarzanie witaminy D o 99%! Filtr na skórę należy nałożyć dopiero po 15-20 minutach przebywania na słońcu.
Gdzie występuje najwięcej witaminy D?
Wiemy już, że jesienią i zimą witamina D praktycznie się nie wytwarza, a wiosną i latem trudno jest spełnić wszystkie warunki potrzebne do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D. Jakie zatem znaczenie ma dieta? Gdzie jest najwięcej witaminy D?
Otóż najbogatszym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, takie jak węgorz, łosoś, śledź czy makrela. Aby skutecznie podnieść niski poziom witaminy D w organizmie, należy codziennie spożywać minimum 100 g którejś z wymienionych ryb. Problem pojawia się, jeśli ryb nie lubimy lub nie spożywamy ich tak często. Oczywiście są alternatywne źródła witaminy D, takie jak mleko, czy jaja, ale ilości, jakie trzeba byłoby zjeść są przerażające: 1000 j.m. witaminy D to aż 20 jaj lub 80 litrów mleka!
Słońce w pigułce
Witamina D pochodzi głównie ze słońca oraz, w mniejszym stopniu, z odpowiedniej diety. Jeśli nie jesteśmy w stanie wykorzystać tych źródeł, należy sięgnąć po suplementację, która jest łatwym i w pełni bezpiecznym sposobem na dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy D każdego dnia.